Home » Blog om personlig udvikling » Tab dig sundt, ved at snyde hjernen

Tab dig sundt, ved at snyde hjernen

Tab dig sundt
Denne artikel indeholder reklamelinks. Det betyder, at hvis du foretager et køb efter at have klikket på et link, kan jeg tjene en lille provision - uden ekstra omkostninger for dig.

Læsetid: 5 min.

Trangen til overspisning kommer i form af en overvældende lyst til at spise store mængder mad på kort tid. Det er kendetegnet ved en følelse af tab af kontrol, overdrevent madforbrug og ofte efterfulgt af skuffelse og skam. Man behøver ikke at have en decideret spiseforstyrrelse, for at opleve denne form for trang. Tab dig sundt og effektivt ved, at bruge hjernen henimod at opnå din drømmekrop. Sådan overvinder du din trang til overspisning.

Mange mennesker, der har været igennem en periode med restriktive slankekure, oplever mindst én gang en stærk trang til at overspise. Disse stærke tvangshandlinger er ikke lette at modstå. Det er derfor, mange af os på et tidspunkt i vores slankekur ender med at række ud efter forbudte fødevarer i større mængder, end hvad der er rimeligt.
Det er sådan, vi baner vejen til failure og giver plads til den velkendte yoyo-effekt.

Dine tanker om mad kan styres

Da indtagelse af mad er en integreret del af vores hverdag, har vi ikke den luksus at kunne holde os fra mad. Som vi fx. kan gøre det med cigaretter, alkohol, stoffer eller andre vanedannende stoffer og adfærd. Men vores tanker og handlinger omkring mad kan faktisk styres og optimeres.

Lær af dine fejl – og skab bedre resultater – Hypnose på lydbog til download (reklamelink)

Hvordan kan vi hæve os over vores vedvarende lyst til at forkæle os selv med mad, som ikke tjener os godt på lang sigt? Hvad kan støtte os i at forblive tro mod vores oprindelige intention om sund ernæring?
Hvordan kan vi træffe madvalg, som vi ikke vil fortryde senere?

Tab dig sundt, ved at aktivere neocortex

Svaret findes allerede inden i dig. For at være mere præcis befinder det sig i den senest udviklede del af din hjerne, kaldet neocortex.
Denne del af din hjerne, især den præfrontale sektion, er ansvarlig for:

  • Planlægning og moderering af kompleks adfærd (herunder social adfærd)
  • Fastsættelse af mål
  • Udtryk af din personlighed
  • Beslutningstagning

Dit sande jeg bor i denne del af din hjerne. Det er det selv, der ikke hurtigt mister kontrollen, når det udsættes for dyriske lyster som fx. en trang til at overspise.
Brug din neocortex til at modstå en trang til overspisning
Hvordan kan vi bruge vores neocortex, når vi vil træffe bevidste madvalg?

 

Følg disse trin:

  1. Anse din trang for at være irrationel.

Før du tager dette skridt, skal du sikre dig, at du indtager nok mad. Hvis du begrænser din ernæring og sulter dig selv, så er din trang til at spise et legitimt fysiologisk behov, som bør opfyldes.
Hvis du spiser nok og stadig har lyst til at kaste dig over fedende mad, skal du betragte lysten som hjernejunk. Denne handling vil løfte dig op til niveauet for dit sande selv.

Det, du fokuserer på, vokser

2. Flyt din opmærksomhed. Det, du fokuserer på, har en tendens til at vokse. Hvis du forsøger at bekæmpe dine tvangstanker, vil de kun blive stærkere og optage endnu mere af din dyrebare plads i hovedet. Det, der virker bedre, er at flytte fokus til noget mere produktivt, fx. egenomsorg. Når du giver dig selv lov til at deltage i en behagelig eller meningsfuld aktivitet, vil din neocortex blive aktiveret. Således vil din trangs greb aftage, indtil den helt forlader dig.

Lær af dine fejl – og skab bedre resultater – Hypnose på lydbog til download (reklamelink)

3. Ræk ud til andre. Mad kan ofte bruges som trøst. Mange af os vælger at håndtere vores følelsesmæssige uro ved at hengive os til kortvarige fornøjelser fra sukkerholdige, fedende godbidder. For at undgå dette kan du række ud til familie, venner eller endda fremmede. Oplev trøst fra menneskelig kontakt.
Når du gør det, aktiverer du den del af din neocortex, som regulerer social adfærd. Når du når op på dette bevidsthedsniveau, vil din trang smuldre, så du kan komme videre med din dag.

Disse tips er designet til dem, der har et relativt sundt forhold til mad og oplever lejlighedsvis trang til at overspise. Hvis du lider af en spiseforstyrrelse, vil du opnå de bedste resultater ved at søge professionel støtte og hjælp. På den måde vil du lettere kunne komme dig.

Denne artikel indeholder reklamelinks. Det betyder, at hvis du foretager et køb efter at have klikket på et link, kan jeg tjene en lille provision - uden ekstra omkostninger for dig.
ROSA MORSAL THOMASSEN
ROSA MORSAL THOMASSEN

Numerological Coach
Uddannet numerolog i 2015 & uddannet erhvervsnumerolog i 2023.
Træd ind i dit potentiale med praktisk numerologi.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Del på:
error: Content is protected